Hogyan készítsünk személyre szabott karácsonyi díszeket?

Hogyan készítsünk személyre szabott karácsonyi díszeket? - Bogreguru
Galambos Patrik

Az ünnepi szezon tökéletes alkalmat nyújt arra, hogy a szeretetünk mellett kifejezhessük a kreativitásunkat vagy épp a stílusunkat. Pompás módja ennek az, hogy személyre szabott, egyedi díszeket készíts dekorációhoz vagy megható ajándékokként.

Ezek a díszek garantáltan a szívünknek legkedvesebb darabokká válnak, hiszen emlékeztetnek minket a szeretteinkre és az értékes pillanatokra.

Hogyan készítsünk személyre szabott karácsonyi díszeket?

Az egyedi karácsonyi díszek készítése kellemes kikapcsolódást, sok szórakozást hoz magával. A dizájn böngészése, az anyag és az alakok kiválasztása, majd pedig ha már minden megvan, az összerakás folyamata, mind fontos lépések.

Böngéssz terveket!

Kezdd el felfedezni a különféle tervezési lehetőségeket! Inspirációt találhatsz voltaképpen bárhol; az interneten, kézműves boltokban, de akár te magad is készíthetsz egyedi terveket.

Fontold meg, milyen stílusú díszt szeretnél készíteni! A hagyományos, modern, szórakoztató, vagy esetleg valami más? A lehetőségeid voltaképpen kimeríthetetlenek. 

Válassz anyagot és formát!

Fa, üveg, szövet vagy valami más? 

A lehetőségeink ezen a téren végesek lehetnek, amennyiben nem akarunk túl nagy összeget szánni erre, vagy ha az otthon fellelhető dolgokból szeretnénk valami igazán ötleteset és jópofát összedobni.

Formák tekintetében az egyik legnépszerűbbek:

  • Csillagok
  • Gömbök
  • Csengők
  • Angyalok
  • Hópelyhek
  • Szarvasok
  • Hóemberek

De akár el is térhetsz a hagyományoktól, és választhatsz egyedi formákat is.

Válaszd ki a stílust!

Döntsd el, milyen színek felhasználásával dolgoznál szívesen, illetve határozd meg a stílust, még mielőtt nekiállnál, nehogy a végeredmény egy nagy káosz legyen.

Ha elakadsz, vagy félúton esetleg meggondolnád magad, mert rájössz, hogy neked ehhez aztán semmi humorod, még mindig dönthetsz úgy, hogy inkább másra hagyod a feladatot, és választasz egy egyedi díszt.

Eljött az alkotás ideje!

Ha minden szükséges hozzávaló a rendelkezésedre áll és fejben is ott van előtted a kép, hogy mit is szeretnél pontosan kihozni belőlük, akkor nincs is más dolgod, mint szépen, előre átgondolva minden lépést, összerakni a mesterműved.

Akkor sem kell kétségbe esned, ha az égvilágon semmi ötleted sincs, hiszen ez egy könnyen orvosolható probléma. Az internet mindig a segítségünkre van, számos jó tippet, ötletet találhatunk, melyek megihlethetnek minket.

Kalendárium

Készíts karácsonyi kalendáriumot az alábbiak felhasználásával!

  • Cipősdoboz
  • WC papír guriga vagy papírtörlő guriga, esetleg méretre vágott karton darabok az elválasztáshoz
  • Csomagolópapír
  • Filc
  • Ragasztó
  • Szabadon választott díszítő elemek
  • 24-25 darab méreteiben megfelelő ajándék - mint például egy egyedi kulcstartó, egy kis csoki vagy ékszer, nagyobb rekeszek esetén pedig szóba jöhet akár egy megfelelő méretre összehajtott vászontáska, Édesanyáknak egy kötény, vagy minden napra, esetleg másnapra más-más családtag képével, nevével gömbdísz a karácsonyfára
  • Olló
  1. Vond be külön a doboz alsó részét az általad választott csomagolópapírral! A doboz tetejére nem lesz szükséged.
  2. A gurigákat vágd 25 darab nagyjából egyenlő nagyságú hengerre, majd helyezd be őket a dobozba! Az sem baj, ha kissé eldeformálódnak, hiszen nem lényeges számunkra, hogy precíz kör alakot formáljanak.
  3. Helyezd bele egyesével az ajándékokat!
  4. Fedd be csomagolópapírral alaposan, hogy még véletlenül se látszon át! Te sem szeretnéd, ha idő előtt fény derülne a rekeszekben rejlő meglepetésekre, igaz?
  5. Díszítsd a csomagolópapír ezen oldalát úgy, ahogy szeretnéd, azonban ügyelj arra, hogy a napokat le ne felejtsd róla! Ehhez használhatsz előre kinyomtatott, díszes, aranyos, vagy letisztult számokat, vagy akár te magad is ráfirkanthatod egy filc segítségével sorban, vagy össze-vissza.
Koszorú

Barkácsolj kopogtatót, koszorút!

Az alapanyagokat attól függően válaszd ki, hogy milyen végeredményt szeretnél elérni. Használhatsz fenyőágakat, műnövényeket, megunt díszeket, szalagokat, vagy bármit, amit csak szeretnél.

Ha a bejárati ajtóra szánod, feldobhatod egy egyedi fa táblácskával vagy több karácsonyfadíszt is elhelyezhetsz rajta itt-ott.

Megunt díszeid újra jó szolgálatot tehetnek ezáltal. Hasznosítsd őket újra, ne hagyd, hogy a doboz alján búslakodjanak idén is!

Bütykölj hangulatos karácsonyfát otthoni dolgokból

Boa, girland, fényfűzér, tobozok vagy karácsonyfadíszek. Talán ezek a leggyakoribb alapanyagok, ha egyszerű, könnyen és gyorsan összeeszkábálható karácsonyfát szeretnénk.
Az alapja ezeknek a fáknak mindenképpen egy kúp formájú szivacs, vastagabb papír vagy valami hasonló kell, hogy legyen, melyre csak ráragasztjuk, rátekerjük a felhasználni kívánt dolgokat.

Karácsonyi kutymók

Azonban, ha valami egyedit szeretnénk, a falra fenyőfa formában tűzdelhetünk tűket, rajzszögeket, melyre fellógatjuk a gömbdíszeket vagy szépen feltekerjük a fényfűzért. Ezt ajándékba adni nyilván nem annyira ajánlott, hiszen nem a legkivitelezhetőbb feladat más lakásában/házában ezt észrevehetetlenül véghez vinni, valamint valószínűleg nem is értékelnék túl sokan, ha a falát széttűzdelnénk mindenfélével, ami esetleg nyomot is hagyhat - mint például a rajzszög.

Az is egy jópofa ötlet, ha varrsz egy édes kis ruhát a négylábúnak az ünnepekre, hogy meglegyen minden idők legtökéletesebb - és kétség kívül legaranyosabb - karácsonyfája!

Ehhez nincs is szükség másra, mint néhány megunt ruhára, kihasználatlan anyagra, tűre, cérnára és ollóra. Ha valakinek van, természetesen készítheti varrógéppel is, de nélküle is tökéletesen megoldható feladat.

A díszítőelemek ugyan opcionálisak, azonban érdemes odafigyelni arra, hogy lehetőleg puha anyagból készüljenek, hiszen nem szeretnénk, ha zavarók lennének a kiskedvenc számára. A zörgős, csörgős kiegészítők használatát is talán ajánlottabb elkerülnünk a békesség kedvéért. Sosem tudhatjuk ugyanis, hogy pontosan mit vált ki a négylábúból egy ilyen számukra szokatlan, viszonylag hangos dolog, főleg, ha rájuk - jelen esetben a ruhácskájukra - van rögzítve, és nem tudnak megszabadulni tőle annyival, ha megrázzák magukat.

 

Bármit is készítesz végül, ne feledd, az igyekezet számít igazán! Az, hogy energiát fektetsz egy szerettednek szánt ajándékba, s sajátkezűleg készíted el, mindennél többet jelent majd a számára!

Jó barkácsolást és kellemes ünnepeket kívánunk!

Ajánlott blogok

  • Személyes értékkel teli meglepetések Anyák napjára

    Személyes értékkel teli meglepetések Anyák napjára

  • ÚJDONSÁG! Filmtekercses kulcstartó

    ÚJDONSÁG: Filmtekercses kulcstartó

  • Valentin napi ajándék ötletek a szerelmednek

    Valentin napi ajándék ötletek a szerelmednek

  • A legjobb karácsonyfadísz tároló ötletek - Bogreguru

    A legjobb karácsonyfadísz tároló ötletek