A legjobb karácsonyfadísz tároló ötletek

A legjobb karácsonyfadísz tároló ötletek - Bogreguru
Galambos Patrik

A karácsonyfadíszek tárolása kritikus fontosságú, amikor az ünnepi szezon lassan véget ér, és az értékes díszek sérülés nélküli megőrzése a jövő évre előtérbe kerül. Legyen szó öröklött díszekről vagy saját magunk által vásárolt darabokról, mind-mind egy történetet mesél el, ezért nagy becsben tartjuk őket. Azonban olyan tárolási megoldást találni, ami praktikus és gazdaságos is, kihívás lehet.

A háztartási tárgyak újrahasznosításától a saját karácsonyfadísz tárolódoboz készítéséig, összegyűjtöttük a 10 legjobb saját készítésű tároló ötletet. Merülj el egy világban, ahol a fenntarthatóság találkozik a kreativitással, biztosítva, hogy ünnepi kincseid évről-évre sértetlenek legyenek és továbbra is minden gond nélkül készen álljanak a fényes ragyogásra.

Használj üres tojástartókat!

A tojástartók újrahasznosítása a díszek tárolására rendkívül praktikus, valamint gazdaságos megoldás. Ezek a dobozok, amelyeket gyakran gondolkodás nélkül dobunk el, védőmenedéket nyújtanak a törékeny díszeknek.

Miért válaszd ezt a megoldást?

  • Tökéletes méret
    A tojástartók rekeszei pont megfelelő méretűek a legtöbb kis és közepes méretű díszhez.
  • Védelem
    A tojástartó puha textúrája pufferként szolgál a rázkódások ellen, így megóvja a díszeket.
  • Könnyen halmozható
    Sima tetejük és aljuk miatt lehetővé teszik az egyszerű egymásra pakolást, így hatékonyabb a tárolás.

Lépésről-lépésre

  1. Előkészítés
    Használat előtt győződj meg róla, hogy a tartó tiszta és mentes az esetleges tojásmaradványoktól. Általában egy egyszerű letörlés elég.
  2. Díszek elhelyezése
    Helyezd el a díszeket egy-egy rekeszben úgy, hogy ne maradjon üres hely a tojástartóban. Kis díszek esetén többet is elhelyezhetsz egy helyen, de ügyelj arra, hogy legyen elég hely közöttük és ne érintkezzenek egymással. 
  3. Extra párnázás
    Ha aggódsz a törékeny díszek miatt, helyezz egy kis darab papírzsebkendőt, buborékfóliát, konyhai törlőpapírt vagy akár újságpapírt a rekeszbe a karácsonyfadísz elé. Ez további védelmet nyújt majd.
  4. Zárás
    Zárd le szorosan a tojástartó fedelét és győződj meg róla, hogy jól zár. Szükség esetén használhatsz ragasztót is.
  5. Címkézés
    Egy filccel vagy matricával címkézd el a dobozt, hogy jelezd, milyen típusú díszek lapulnak benne. Így könnyebb lesz megtalálni a konkrét karácsonyfadíszeket. Ezzel az egyszerű lépéssel jelentősen megkönnyíted a dolgod a későbbiekben, hisz jelentősen könnyebb lesz megtalálni a konkrét díszeket a következő évben.
  6. Díszek tárolása
    Helyezd a teli tojástartókat egy tárolódoboz aljára. Amint az alapréteg elkészült, hozzáadhatod az újabb réteget, vagy esetleg más könnyű díszeket.
  7. Extra tipp
    Ne állj meg csak a díszeknél! Ha vannak gyöngyök vagy kisebb díszek a gyűjteményedben, ezek is otthonra lelhetnek a tojástartókban. 
Dobozok

Építsd meg a saját dobozodat!

Saját készítésű karácsonyfadísz tárolódoboz esetében nem csak pénzt takaríthatunk meg, hanem saját kis kuckót készíthetünk a szívünknek oly kedves, számunkra értékes ünnepi emlékek őrzőinek. Néhány egyszerű anyaggal és egy kis kreativitással egy tartós, célnak tökéletesen megfelelő tárolódobozt készíthetsz az ünnepi díszek számára.

Miért válaszd ezt a megoldást?

  • Testreszabhatóság
    Nincs két ugyanolyan karácsonyi gyűjtemény. A saját dobozodat építve olyan rekeszeket hozhatsz létre, amelyeket kifejezetten a saját díszeidhez tervezel.
  • Fenntarthatóság
    Ahelyett, hogy új tárolódobozt vásárolnál, a kartondobozok újrahasznosítása környezetbarát választás.
  • Költséghatékony
    Pénzt takaríthatsz meg azzal, hogy felhasználod a már meglévő anyagokat a házadban.

Lépésről-lépésre

  1. Dobozok kiválasztása
    Kezdd két stabil kartondobozzal. Ha különböző méretűek, a nagyobbik szolgáltatja a válaszfal anyagát, míg a kisebbik az alapvető tárolódobozként funkcionál.
  2. Rétegek kialakítása
    A nagyobb dobozból vágj ki két kartonlemezt, amelyek megegyeznek a kisebb doboz alapméretével. Ezek szolgálnak majd elválasztóként, lehetővé téve a rétegezést.
  3. Elválasztók kialakítása:
    Vágj elválasztócsíkokat a nagyobb dobozból. Ezeknek meg kell egyezniük a kisebb doboz hosszával, és kb. 5-6 cm magasnak kell lenniük. Hozz létre egy rácsos mintát úgy, hogy egyenlő közönként csíkokban bevágod a kartont. Az ilyen bemetszéseket illeszd össze, hogy kialakuljon egy keresztminta a doboz belsejében.
  4. Díszek tárolása
    Helyezd el őket a doboz alján a kialakított rácsban. Nagyobb vagy egyedi alakú díszek esetén fontold meg, hogy az alján hagysz egy nem elválasztott szakaszt. Ezt a területet más ünnepi figurák tárolására is használhatod, mint például diótörők, Mikulások, stb. A sérülések elkerülése érdekében érdekében csomagolj be minden díszt papírzsebkendőbe, filc maradékokba vagy akár puha anyagba.
  5. Rétegek hozzáadása
    Amint az alsó réteg tele van, helyezd el az egyik kivágott kartonlapot a díszek tetejére. Állíts fel egy másik szett elválasztót, és folytasd így tovább. Ha szükségesnek érzed, az extra óvatosság érdekében csomagolj be minden díszt a sérülések elkerülése érdekében.
  6. Címkézés
    Miután minden díszt elpakoltál, címkézd fel a doboz külső részét. Ez megkönnyíti az azonosítást, amikor jövőre eljön a karácsonyfadíszek ideje.
  7. Speciális, elhanyagolható, ám hasznos tippek
    A doboz sarkait erősítsd meg ragasztószalaggal a tartósság érdekében.
    Ha van törékeny díszkollekciód, fontold meg a doboz alapjának és falainak bélelését buborékfóliával vagy puha anyaggal a plusz védelem érdekében.

Nagy dobozok, műanyag tárolók használata

A tárolási megoldások gyakran hiába vannak szem előtt, valahogy mégis elkerüli a figyelmünket. Sok háztartásban rengeteg nagy doboz és műanyag tároló található, amelyeket nem használnak ki teljes mértékben. Ezek felhasználása hatékony, s költséghatékony megoldást nyújthat a számunkra.

Használatának előnyei
  • Halmozhatóság
    Ezeket a dobozokat strapabíróságuknak köszönhetően egymásra lehet helyezni minden gond nélkül, így maximalizálható a tárolási hely a padláson, pincében vagy garázsban.
  • Tér
    Nagy dobozok, különösen azok, amelyek háztartási gépek vagy egyéb nagy méretű termék vásárlásából származnak, bőséges tárhelyet kínálnak. Ez lehetővé teszi nagyobb díszek tárolását, valamint kisebb díszek elkülönítését elválasztók segítségével.

Műanyag dobozok használatának előnyei

  • Átláthatóság
    A tiszta műanyag dobok lehetővé teszik a tartalmuk megtekintését anélkül, hogy egyesével fel kéne nyitni őket. Ez a vizuális hozzáférés megkönnyíti a konkrét díszek megtalálását.
  • Tartósság
    A műanyag dobozok általában szorosan záródó fedelekkel rendelkeznek. Ez biztosítja a por, a kártevők és a nedvesség távolmaradását a díszeinktől.

Tippek

  1. Rétegezés
    Kezdd azzal, hogy egy nagyobb szövetet vagy puha ruhát helyezel az aljára! Rendezz el rajta egy réteg díszt, gondosan ügyelve arra, hogy ne érjenek össze, hogy megakadályozd a karcolásokat vagy töréseket! Folytasd a rétegezést úgy, hogy minden réteget újabb és újabb védőanyaggal választasz el!
  2. Elválasztók
    karton elválasztókat helyezhetsz be, hogy egyedi rekeszeket hozz létre minden díszhez. Műanyag dobozok esetén fontold meg az állítható műanyag elválasztók használatát.
  3. Címkézés
    Egyértelműen címkézz fel minden dobozt. Ez most talán még jelentéktelen lépésnek tűnhet, de hidd el, időt és energiát takaríthatsz meg általa a jövő évi karácsonyi forgatagban.

Használj buborékfóliát!

A buborékfólia, amelyet gyakran használnak csomagoláshoz, ideális tárolási megoldás lehet a törékeny karácsonyi díszek számára.

Miért használj buborékcsomagolást?

  • Ütéscsillapító
    A levegővel telt buborékok kiváló védelmet nyújtanak a rázkódások és az esetleges leejtés ellen.
  • Rugalmas
    A buborékfóliát bármilyen méretre lehet formálni és vágni, így tökéletes a különböző alakú díszekhez.

Tippek a buborékfólia használatához

  1. Sűrűn csomagolj
    Győződj meg arról, hogy a dísz szorosan be van csomagolva, de ne annyira, hogy nyomást és törést okozzon!
  2. Kétszeres csomagolás
    A különösen törékeny díszek esetében használj két réteg buborékfóliát!
  3. Díszek tárolása dobozokban
    A díszek becsomagolását követően helyezd őket egy dobozba. Ügyelj arra, hogy a buborékfólia ne nyomódjon össze, mert ezzel a hatékonysága csökken.

Ágy alatti tároló

A kisebb otthonok, lakások lakóinak kulcsfontosságú a megfelelő helykihasználás. Erre nyújthat tökéletes megoldást egy ágy alatti tároló.

Előnyei
  • Térkihasználás
    Az ágy alatt gyakran elhanyagolt, haszontalannak gondolt helynek végre fontos szerepet adhatunk.
  • Kényelem
    Az itteni tárolás lehetővé teszi, hogy a díszek bármikor hozzáférhetők legyenek, nem kell értük a pincébe, padlásra mászkálni.
  • Por elleni védelem
    Ezek a tárolók általában fedővel rendelkeznek, így könnyedén pormentesen tartják a nagy becsben tartott karácsonyfadíszeinket.
Tippek
  1. Válassz lapos dobozokat
    A helytakarékosság érdekében a laposabb dobozok a megfelelőek, plusz az sem elhanyagolható, hogy minél laposabb, annál könnyebben csúszik majd az ágy alá.
  2. Címkézés
    Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire hasznos a dobozok felcímkézése. Jövőre meg fogod hálálni magadnak, hidd el!
  3. Használj elválasztókat
    Ebben az esetben sem maradhat el az elválasztók használata. Elkülönítheted a díszeket egymástól és hatékonyan megóvhatod őket.

Ajánlott blogok

  • Személyes értékkel teli meglepetések Anyák napjára

    Személyes értékkel teli meglepetések Anyák napjára

  • ÚJDONSÁG! Filmtekercses kulcstartó

    ÚJDONSÁG: Filmtekercses kulcstartó

  • Valentin napi ajándék ötletek a szerelmednek

    Valentin napi ajándék ötletek a szerelmednek